Dania główne - Kulinaria

Tradycyjny kebab, czyli jaki? Jak wybrać najlepszy? Krótki poradnik

2017-03-06 16:31:09 | Zielona Góra

Jakie mięso powinno znajdować się w kebabie? Jakie dodatki trafiają do oryginalnego? Czy frytki w kebabie w cieście to herezja i co z sosami? Przeczytaj i dowiedz się więcej.

Dobre mięso to podstawa

Kebab, zasadniczo, to nazwa, którą na Bliskim Wschodzie stosuje się, określając wszelkie opiekane i grillowane mięsa. Do tej kategorii zaliczymy więc np. sis kebab – czyli szaszłyka, a także Adana kebab, czyli niewielkie, grillowane kotleciki z jagnięciny. Ale my, myśląc o kebabie, bierzemy pod uwagę jego najpopularniejszą wersję, a więc doner kebab. To ten opiekany pionowo na specjalnym grillu, którego cienkie plastry są ścinane i wkładane do ciasta, bułki lub serwowane na talerzu wraz z dodatkami.

Bez względu jednak, o jakim kebabie mowa, kluczowy jest gatunek mięsa, który stosuje się do jego przyrządzenia. Wbrew pozorom, tradycyjna i oryginalna wersja to nie tylko jagnięcina czy baranina. Dziś, przemierzając Turcję, spotkać można najczęściej dwie odmiany: tavuk oraz et tavuk to kebab z kurczaka, et zaś – z wołowiny. I te cztery gatunki mięs: jagnięcina, baranina, wołowina oraz kurczak są jak najbardziej dopuszczalne. Z drugiej strony, nie ma mowy, by dobry kebab powstał z wieprzowiny.

Wieprzowina jest odrzucana nie z uwagi na walory smakowe, a kulturowe. W tradycji semickiej, a więc żydowskiej oraz arabskiej, a także tureckiej, mięso ze świni jest zakazane i uznawane za nieczyste. Dlatego, jeśli widzisz lokal, w którym serwuje się kebab wieprzowy (nie mylić z greckim gyrosem!) – omiń go szerokim łukiem. Tu tradycji na pewno nie zakosztujesz.

Bułka, a może tortilla?

Tortilla raczej nie, bo to typowo meksykański placek. Jednak już lawasz i jemu podobne – jak najbardziej. Ale na tym możliwości, gdy chodzi o tradycyjny kebab się absolutnie nie kończą. Bo poza wersją durum (w cieście), Turcy jedzą również go w opcjach takich, jak: tombik – w bułce, przypominającej pitę, ekmekkarasi – a więc w zwykłym chlebie, a także (choć rzadko), z pilafem (daniem z ryżu). Nie jest również odstępstwem od normy zjedzenie plastrów kebabu zaserwowanych na talerzu w towarzystwie warzyw, jogurtu i ostrego sosu pomidorowego – to kultowa już wersja Iskenderi kebab.

Jak to jest z tym sosem?

Wielu Europejczyków, którzy po raz pierwszy przybywają do Turcji dziwi się, że kebab durum czy tombik to wyłącznie soczyste i aromatyczne mięso plus warzywa. A gdzie sosy? Wyłącznie w wersji Iskenderi, a więc na talerzu! I wbrew pozorom, w takiej opcji wcale soczystości nie brakuje – potrawa zyskuje ją dzięki sokowi z pomidorów.

Jeśli zaś już wybierasz wersję z sosem – a Polacy, jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015”, przygotowany przez PizzaPortal.pl, najchętniej stawiają na kebab z sosem czosnkowym – przyjrzyj się jego składowi. W czosnkowym, poza przyprawami i jogurtem (a nie majonezem!) nie powinno być nic. Pomidorowy zaś może być, zgodnie z tradycją, naprawdę ostry.

Frytki – tak, kapusta kiszona – nie?

Choć dla wielu zaskoczeniem jest, gdy w kebabie pojawiają się wysmażone na oleju słupki z ziemniaków, dla Turka nic w tym dziwnego. W Stambule czy Ankarze spotyka się kebab serwowany w tej postaci. Ale już z kapustą kiszoną czy czerwoną, raczej nie. Biała zaś pojawia się, ale rzadko. Zerknij więc na skład, zanim zamówisz.

Pamiętaj też, że dziś kebab możesz zamówić również w lokalach oferujących jedzenie z dowozem. Zielona Góra czy Warszawa – wszędzie znajdziesz restaurację czy bar, które przygotowują turecki przysmak zgodnie z oryginalną recepturą. Ba! Są i takie, gdzie w zestawie zamówisz również ayran do picia. Poszukaj więc i zamawiaj z głową!

Artykuł Partnera

Słowa kluczowe: kebab, przepis na kebab, kebab Zielona Góra
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Warto przeczytać
Niesamowite przepisy z...parówek!
Niesamowite przepisy z...parówek!

Zobaczcie, co dodać do parówek, żeby nabrały całkowicie innego smaku!

Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Zobacz także
domowa pizza
Przepis na domową pizzę

W domowym zaciszu łatwo zrobić pyszną, włoską pizzę!

Przepis na szybkie spaghetti bolognese
Przepis na szybkie spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese jest niezwykle smaczne i aromatyczne!

Tradycyjny kebab, czyli jaki? Jak wybrać najlepszy? Krótki poradnik
Tradycyjny kebab, czyli jaki? Jak wybrać najlepszy? Krótki poradnik Zielona Góra

Jakie mięso powinno znajdować się w kebabie? Jakie dodatki trafiają do oryginalnego?

Ostatnio czytane
Niesamowite przepisy z...parówek!
Niesamowite przepisy z...parówek!

Zobaczcie, co dodać do parówek, żeby nabrały całkowicie innego smaku!

Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Popularne
Gyros
Gyros

Przepis na przepyszny gyros. Jest prosty w przyrządzeniu i niesamowicie smaczny.

Puree
Puree

Na początek ziemniak. Jedli go już wszyscy, gdyż związany jest z naszą kuchnią jak bocian z polską łąką.

Konkurs Ziaja