Prawdziwa włoska pizza - historia i zasady przygotowania
2023-05-30 12:44:41 | Zielona GóraChrupiąca i puszysta pizza to fast food idealny. Jest stosunkowo zdrowa, wykonana ze świeżych prostych składników. Jej przygotowanie nie jest trudne, dostępne są też liczne opcje na wynos. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska pizza!
Pizza to tradycyjne danie występujące na terenie
całych Włoch. Ze względu na jego prostotę, chętnie przyjęło się również w
innych krajach. Każdy region dodaje do pizzy swoje zwyczaje i dodatki. To danie
uniwersalne, które każdy może przygotować pod swoje upodobania.
Skąd pochodzi pizza?
Pizza to regionalne danie włoskie, które wbrew pozorom nie ma tak długiej historii. Pierwszy raz pizza Margherita została przygotowana w 1889 roku w Neapolu. Twórcą tego prostego dania, składającego się ze świeżego ciasta, pomidorów oraz sera mozzarella był Raffael Esposito. Danie to powstało na prośbę królowej Małgorzaty Sabaudzkiej.
Pierwsze wzmianki o daniu przypominającym pizzę, czyli o placku z pomidorami oraz różnorodnymi dodatkami pojawiały się już w XVIII wieku.
W jaki sposób włoskie danie podbiło świat?
Włoska pizza to danie tanie, pożywne oraz bardzo komfortowe. Z tego względu jest chętnie spożywane na całym świecie. W chwili gdy do Stanów Zjednoczonych zaczęli zjeżdżać włoscy emigranci, przyjechała również pizza. Pod koniec XIX wieku wielu Włochów wybrało taką ścieżkę życia i masowo przeniosło się do Nowego Świata. Początkowo przygotowywali oni pizzę według tradycyjnych receptur. Cienkie, elastyczne ciasto i niewielka ilość świeżych składników pozwalała poczuć się jak w domu. Amerykanie chętnie przyjęli to danie, lecz nanieśli na nie kilka zmian.
Jak przygotować ciasto na ulubioną pizzę?
Najlepsza pizza to ta przygotowana na świeżych drożdżach. Powolne dojrzewanie, wysokiej jakości oliwa i mąką bogatą w gluten pozwalają na uzyskanie doskonałej tekstury i smaku. Obecnie z łatwością można przygotować taką mieszanką w domowych warunkach.
Jakie składniki można położyć na domową pizzę?
Ciasto ze świeżych drożdży, świeży sos pomidorowy z oliwą i czosnkiem, a na to lekka mozzarella. To podstawowy zestaw, który można dowolnie wzbogacać. Doskonałym wyborem jest wysokiej jakości szynka, dojrzewające wędliny, twarde sery oraz warzywa. Warto pamiętać o wybierze produktów wysokiej jakości i nakładaniu ich w niewielkiej ilości.
Czy prawdziwa pizza musi być przygotowywana w piecu opalanym drewnem?
Prawdziwa pizza powinna być przygotowywana w piecu opalanym drewnem. Ale ze względów praktycznych bywa pieczona również w piecach gazowych, na grillach oraz w domowych piekarnikach. Kluczową kwestią jest osiągnięcie jak najwyższej temperatury, aby maksymalnie skrócić czas pieczenia.
Jeśli jesteś zainteresowany zamówieniem pysznej, chrupiącej pizzy z ciągnącym się serem, zapoznaj się z ofertą dostępną na stronie: www.zapiekankarnia.pl
Zasady domowego wypieku pizzy
Wypiekana w nagrzanym piecu i pokryta wysokiej jakości składnikami domowa pizza może być równie pyszna co ta kupiona we włoskiej restauracji. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej mące, cierpliwości i nagrzaniu kamienia lub blachy co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Dzięki temu spód doskonale się zetnie, a ser stanie się ciągnący.
Domowa pizza a standardy neapolitańskie
Domowa pizza może z powodzeniem imitować pizzę neapolitańską. Aby osiągnąć zbliżony efekt, należy zaopatrzyć się w specjalny kamień do pieczenia, sięgnąć po pomidory San Marzano oraz wysokiej jakości mozzarellę. Placek powinien być położony na rozgrzanej blasze i włożony do nagrzanego pieca na około 3 minuty.
Warto mieć na uwadze, że w pizzy neapolitańskiej ogromną rolę odgrywa ilość użytej do ciasta wody. Na etapie przygotowywania warto dokładnie zmierzyć jej objętość, tak aby ciasto mogło zachować odpowiednią elastyczność.
Czym charakteryzuje się rzymska pizza?
Rzymska pizza to prostokątne, cienki i pełne dodatków placki sprzedawane na każdym roku. Chcąc ich skosztować, należy poprosić obsługę o odcięcie konkretnego kawałka. Najpopularniejsze składniki stosowane przez mieszkańców Rzymu to szynka parmeńska i duża ilość świeżych ziół.
Jaką pizzę można znaleźć w Stanach Zjednoczonych?
Amerykańska pizza jest zwykle bogatsza od tej włoskiej. Zarówno pod względem ilości ciasta czy sera, jak i dodatków. Zwykle jest okrągła, pokrojona w równe kawałki oraz sprzedawana na wynos.
Jakie składniki stanowią bazę prawdziwej, włoskiej pizzy?
Prawdziwa pizza musi bazować na włoskich produktach. Bez dobrej oliwy, pomidorów i sera nie będzie dobrej pizzy.
Czy można jeść pizzę na diecie?
Pizza na diecie jest jednym z lepszych wyborów spośród fast foodów. Warto wybrać jednak wariant na cienkim cieście i bez dodatkowego sera. Świetnym sposobem jest również zjedzenie najpierw niewielkiej sałatki.
Artykuł Partnera
fot. Pexels